Takomläggning – när är det dags?

När ditt tak börjar ge vika eller när vatten börjar så smått sippra in så är det dags för en takomläggning. Du kan renovera taket eller lägga ett helt nytt tak. Det beror helt och hållet på skicket på ditt befintliga tak. Vill du även byta taktyp från exempelvis tegel till plåt så ska du också kontakta en takläggare.

Hur vet du att det är dags?
Om du känner en konstig lukt från vinden eller i huset i övrigt så kan det vara dags att byta tak. Ser du dessutom att det läcker in ovanifrån eller att det drar så är det också dags att ta tag i taket. Ett tak måste ses om regelbundet och bytas ut när väder och vind har slitit på det för mycket. Riktigt bra tak brukar hålla i ca 30 år men se över det ungefär vart tionde år för att vara säker.

Så lägger man om ett tak
När du ska lägga om ett tak bör du alltid anlita proffs som gör jobbet. Detta är svårt att göra själv och gör du fel kan hela ditt hus bli utsatt för svåra fuktskador som du måste betala själv eftersom försäkringen då inte kommer att ersätta dig. Att lägga om ett tak kan kosta en slant men du kan också som sagt renovera delar av det. Delar som inte har skadats kan vara kvar medan andra måste ha omläggning av takpapp, nya stuprännor och hängrännor med mera.

Det börjar med en takbesiktning
När du ska anlita en takläggare så ska du alltid börja med en besiktning av taket först. På så sätt vet du redan från början vad som måste göras, i vilka steg samt till vilken kostnad du får taket omlagt. Även om du har en budget för takrenovering ska du också sätta undan en buffert. Det uppstår alltid oförutsedda utgifter som du inte var beredd på. Tänk också på att ROT-avdraget räknas bort till din fördel. Du har nämligen rätt att få avdrag för arbetskostnaden på takomläggningen.

När en besiktning görs kommer en fackman ut på platsen och går igenom varje detalj på taket. Sedan får du säga dina önskemål, om du vill ha en renovering eller helt enkelt byta taktyp. Tänk på att vissa taktyper är dyrare än andra. Exempelvis så är koppar och plåt dyrt medan tegel ligger i mellanklassen. Du kan också hitta imitation på tegel som håller riktigt bra men som är billigare.

Byt till ett passande tak
Att byta tak helt kan ibland verka lockande och det är helt i sin ordning, men tänk också på att taket ska stämma överens med resten av huset och även med omgivande grannhus. Om ditt tak sticker ut för mycket kan grannar bli upprörda. Se till så att taket smälter in bra även om du vill ha det unikt i sitt slag.