Tvätta tak – vanliga frågor och svar

Är det första gången du ska genomföra en taktvätt? Planerar du att tvätta taket själv eller ska du ta hjälp av en professionell takfirma? Just taktvätt är något som de allra flesta klarar på egen hand – åtminstone om du är någorlunda händig och har tillgång till rätt typ av maskiner och utrustning.

Har du aldrig tvättat taket tidigare är det dock inte ovanligt att det uppstår en hel del frågor och funderingar. Vad är det för typ av tak som kan tvättas och hur ofta behöver man genomföra en ordentlig taktvätt? Är det bättre att tvätta taket på sommaren än på hösten och finns det några sätt som är mer miljövänliga än andra? Allt detta och lite till reder vi ut här!

Vanliga frågor och svar om taktvätt
Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren gällande taktvätt. Kom ihåg att det alltid är bäst att du vänder dig till en seriös takfirma om du känner dig osäker på uppgiften. Att arbeta på hög höjd är också något som kräver både kunskap och rätt utrustning. Ta därför alltid det säkra framför det osäkra.

1. Kan man tvätta alla typer av tak?

Majoriteten av alla tak kan du tvätta, men lättast är plåttak och tegeltak. Det är viktigt att du endast tvättar taket om det har sin beläggning kvar. Ett tak som är över 15 år har sällan det och då kommer resultatet endast att bli estetiskt och inte skyddande.

2. Hur ofta krävs en taktvätt?

Du kan naturligtvis själv välja hur ofta eller sällan du vill tvätta ditt tak, men handlar det om ett nytt tak kan du vanligtvis vänta 3-4 år innan första tvätten. Därefter brukar det räcka bra med 1-2 gånger om året beroende på behov.